Elektrische voertuigen

De toekomst van de auto-industrie is elektrisch. Elektrische voertuigen worden elk jaar beter en goedkoper en elk jaar kopen meer en meer consumenten een elektrische auto. Afhankelijk van waar je woont, zie je waarschijnlijk veel elektrische auto’s per dag. Je heb tegenwoordig ook elektrische scooters en motors, maar motors die heb je natuurlijk ook nog gewoon in het ‘normaal’.


Hoe werken elektrische auto’s?

Voordat we in detail ingaan op de huidige voor- en nadelen van het bezitten van een elektrische auto en waarom u EV serieus zou moeten overwegen voor uw volgende voertuig, laten we kort bespreken wat een elektrische auto precies is en hoe ze werken.

Elektrische voertuigen

Een elektrische auto, of elektrisch voertuig (EV), is een auto die wordt aangedreven door één of meer elektromotoren. Deze motoren worden aangedreven door energie (elektriciteit) die is opgeslagen in batterijen. In vergelijking met gas- of verbrandingsmotoren zijn EV’s veel stiller en produceren ze geen uitlaatgassen, en hebben ze een veel lagere totale uitstoot. Ze hebben ook vaak lagere eigendomskosten, hoewel dit kan variëren afhankelijk van waar ter wereld je je bevindt. Omdat ze op elektriciteit werken, moeten ze worden aangesloten om de batterijen op te laden. We zullen dit alles hieronder in meer detail bespreken.

Wat zijn hybride voertuigen?

Dit artikel gaat over elektrische voertuigen, maar we moeten kort ingaan op hybride voertuigen. Hybride voertuigen zijn auto’s die een verbrandingssysteem koppelen aan een of meer elektromotoren en grotere batterijen. Ze vallen in het midden en delen enkele van de voor- en nadelen van beide. Zo zijn ze onder meer zuiniger dan traditionele voertuigen op gas.

Gemak van thuis opladen

Een van de meest besproken voordelen van een elektrische auto is het gemak van thuis opladen. Dit maakt thuis parkeren in feite hetzelfde als elke dag naar het tankstation gaan. Dit voordeel geldt vooral voor degenen die een eigen huis bezitten, of toegang hebben tot een laadstation waar ze wonen. Aan de andere kant, als u regelmatig verder reist dan de actieradius van uw auto en onderweg moet opladen, kan dit voordeel een nadeel worden. In het hele land worden echter steeds meer oplaadstations geïnstalleerd, waardoor dit minder een probleem wordt.

Een oplaadstation vinden

Momenteel is er geen echte vergelijking tussen het aantal tankstations en het aantal oplaadstations. Voor velen die thuis elke avond opladen en niet regelmatig toegang tot andere oplaadpunten nodig hebben, is dit slechts een kleine factor. De afgelopen vijf jaar is het aantal oplaadstations in het hele land snel toegenomen. Het aantal laadpalen zal alleen maar toenemen naarmate het gebruik van EV toeneemt. Er is ook een grote impuls geweest van autofabrikanten zoals Tesla, om de groei van laadpalen te helpen versnellen, wat dit probleem in de komende jaren zou moeten helpen verlichten.

Elektrische voertuigen

Samenvatting: zijn elektrische auto’s beter dan auto’s op gas?

Voor sommigen absoluut. Voor anderen misschien niet zozeer. Het hangt echt af van uw individuele situatie en behoeften. EV bieden een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van hun verbranding auto’s, zoals lagere bedrijfskosten, het gemak van thuis tanken en een lagere milieubelasting (in de meeste gevallen). Volgens een recente studie van J.D. Power zal 82% van de vroege gebruikers die een elektrisch voertuig bezitten “zeker” overwegen om in de toekomst nog een EV aan te schaffen. De algemene tevredenheid over EV lijkt te draaien om vier factoren: actieradius van het voertuig, beschikbaarheid van oplaadpunten, rijplezier en lagere gebruikskosten tijdens de levensduur.


https://www.connectedkerb.com/nl/